Teamwork voor een goede start in de brugklas

brugklassers met rugzak

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Vooral voor de brugklassers, vers van de basisschool een spannende en soms stressvolle periode. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de ouders, die  hun kind zien uitvliegen en thuis vaak delen in de vermoeidheid en de spanning. Er komt zoveel op je kind af: nieuwe vrienden maken, roosters, verschillende docenten en klaslokalen, en vooral veel huiswerk! Wat kun je als ouder doen om te zorgen dat je kind zich snel aanpast en zelfvertrouwen opbouwt? Het zal zeker helpen als je samenwerkt bij de start van het nieuwe schooljaar

Een paar tips:

 • Zorg voor een fijne ordelijke werkplek op een rustige plek in huis. Een werkplek op de eigen kamer is natuurlijk ideaal. Maar sommige kinderen vinden het zeker in het begin fijner om niet afgezonderd te hoeven werken. Dan is een plekje aan de keukentafel of een hoek in de woonkamer voorlopig toch de beste keus.
 • Blader eens samen door de agenda. Hoe is hij ingedeeld, hoe gebruik je zo’n agenda? Wat zegt de mentor over agendagebruik?
 • Spreek in het begin samen vaker over welke hulp je kind denkt nodig te hebben. Je kunt bijvoorbeeld een aantal zaken aanbieden. Bijvoorbeeld: elk weekend even samen de agenda bekijken om te zien wat er gaat komen, of vakken die moeilijk zijn overhoren. Misschien vindt je kind die hulp niet nodig en wil hij of zij zelfstandig aan de slag. Probeer dit te respecteren en geef je kind vertrouwen.

GTA6

 • De computer en de smartphone zijn grote verleiders. Zeker voor kinderen die bij thuiskomst alleen zijn, is het erg verleidelijk om even spelletjes te spelen op de computer of berichten te checken op de smartphone. Moeilijk hoor, om daarmee te stoppen en aan het huiswerk te gaan! Bespreek samen hoe je kind hiermee om denkt te gaan. Even een half uurtje ontspannen als je thuiskomt, iets te eten of drinken nemen en dan aan de slag? Door je kind hierover te laten nadenken help je hem goede voornemens te maken. Voorkomen van problemen werkt natuurlijk beter dan pas afspraken gaan maken wanneer dingen verkeerd lopen.
 • De eerste weken is de inzet vaak prima. Wanneer de stof moeilijker wordt of wanneer het nieuwe er een beetje af is, blijf dan interesse tonen en hulp aanbieden. Probeer te overleggen en evalueren in een positieve sfeer. Ook wanneer er onvoldoendes vallen is het beter samen te onderzoeken wat er mis ging dan te gaan mopperen! Soms worden zaken onderschat, op een verkeerde manier geleerd, niet goed genoteerd of is je kind ergens te laat aan begonnen.
 • Plan samen het huiswerk, maar plan ook de pauzes en de tijd voor sport en ontspanning!
 • Probeer geduldig te zijn. Vaak reageren brugklassers de spanning en vermoeidheid thuis af, in hun vertrouwde omgeving. Probeer ook begrip op te brengen wanneer het lijkt alsof je hulp en belangstelling niet op prijs worden gesteld.
 • Zorg voor een goede nachtrust. Zeker zo’n eerste periode op de nieuwe school vreet energie. Overleg over een goede bedtijd en laat die smartphone beneden opladen. Een nieuwe klas betekent nieuwe contacten en appjes en berichtjes blijven soms tot laat binnenkomen. Knappe puber die dat kan weerstaan!

smartphone verstoort nachtrust

Hebben jullie toch behoefte aan meer intensieve begeleiding? Neem dan gerust contact op met Studielab015. Onze brugklasbegeleiding kan wellicht het verschil maken.

De brugklasbegeleiding van Studielab015 besteedt speciale aandacht aan:

 • Een effectief gebruik van de agenda, Magister en leerlingenportaal
 • Hoe zitten de methodes en boeken van de verschillende vakken in elkaar?
 • Hoe leer je vreemde talen?
 • Hoe kun je jezelf overhoren en controleren?
 • Welke zaken moet je uit je hoofd leren en welke vooral oefenen?
 • Hoe leer je een stuk tekst?
 • Hoe plan je een repetitie?
 • Hoe zorg je ervoor dat je op tijd begint?
 • Hoe combineer je je huiswerk met andere sociale activiteiten?
Geplaatst in blog.