Het team van Studielab015

Het vaste team van Studielab015

Marleen Derksen

Marleen Derksen

Het concept van Studielab015 is zorgvuldig bedacht en uitgewerkt door Marleen Derksen.

Marleen heeft in 1998 in Utrecht haar gymnasiumopleiding afgerond aan het St. Bonifatiuscollege. Vervolgens is zij in Utrecht Nederlandse Taal en Letterkunde gaan studeren. Na haar studie Nederlands heeft zij de eerstegraads lerarenopleiding Nederlands aan de Universiteit Leiden afgerond om vervolgens als docent Nederlands en CKV bij het Laurenscollege in Rotterdam aan de slag te gaan.

Na enkele mooie jaren in het onderwijs en de geboortes van haar drie zonen, besloot Marleen het roer om te gooien. Zij ging als zelfstandig ondernemer verder en begon haar eigen tekstbureau: Tekstzaak. Toch bleef het onderwijs trekken. Na een voorzichtige rentree via een tijdelijke vervulling van ziekteverlof, koos Marleen voor een parttime baan als docent Nederlands op het Marnixgymnasium in Rotterdam.

“Uit interesse heb ik vervolgens naast mijn werk als tekstschrijver en docent enkele collegereeksen gevolgd bij de faculteit Pedagogische Wetenschappen aan de Leidse Universiteit. Met name het vak Leren en Cognitie vond ik uitermate boeiend. Het inspireerde mij om me verder te verdiepen in het onderwijs van de 21e eeuw en hoe we onze kinderen kunnen motiveren zelf hun talenten en mogelijkheden te ontdekken en gebruiken. Die kennis en overtuiging wil ik via Studielab015 graag in de praktijk brengen."

"Ik geloof in de kracht van jongeren om het beste uit zichzelf te halen. Soms is daar een extra zetje en betrokken begeleiding bij nodig. Die uitdaging ga ik graag met ze aan.”

Max Greidanus

In 2013 heeft Max zijn VWO-diploma gehaald aan de Amersfoortse Berg in Amersfoort, waar hij het NT/NG profiel volgde. Hierna heeft hij besloten niet meteen door te gaan met een vervolgopleiding, maar om een tussenjaar te nemen. In dit tussenjaar heeft hij naast een paar maanden reizen, ook nog een half jaar aan VIA University Horsens, Denemarken, Mechanical Engineering gevolgd. Nadat deze  opleiding een succes bleek, is hij aan de TU Delft Werktuigbouwkunde begonnen in 2014 en zit Max nu in zijn 3e jaar.

 

Al sinds de 5e klas geeft Max bijles aan scholieren. Ook heeft hij in zijn tussenjaar nog een paar maanden bij een huiswerkinstituut gewerkt in Amersfoort.

 

Ik heb tijdens mijn middelbare schooltijd voornamelijk geleerd te leren. Hier komt veel meer bij kijken, dan je in eerste instantie zou denken. Zo is het combineren van vrienden, schoolwerk, hobby’s en dergelijke soms een kunst apart. Het kan allemaal prima, zolang je goed blijft plannen.

Een ander helpen een probleem te tackelen, doe ik erg graag. Ik vind het altijd fijn te zien wanneer het kwartje valt en een wereld voor leerlingen open gaat. Ik probeer mijn eigen ervaringen in het leerproces door te geven aan leerlingen die zich nu in datzelfde leerproces bevinden. Zo lossen we samen obstakels en problemen op en kan ik ze vaak ook nog inspireren om energie te blijven steken in hun schoolwerk om straks een leuke vervolgstudie te kunnen gaan doen.

Sophie Smits

Sophie haalde in 2012 haar gymnasiumdiploma aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Hier volgde zij een combinatie van een CM/NG profiel en in de zomervakantie na de eindexamens heeft zij wiskunde B ingehaald om toegelaten te worden tot de TU Delft. Hier startte Sophie in september 2012 met de bachelor Applied Earth Sciences en is ze in 2015 begonnen met een combinatie van twee masteropleidingen: Reservoir Geologie en Wetenschapscommunicatie. Naast haar studie is Sophie druk met allerlei nevenactiviteiten. Ze sport graag, voornamelijk hardlopen en roeien, en ze is lid bij een studentenvereniging waar ze vorig jaar een fulltime bestuursjaar heeft gedaan. Ook heeft ze inmiddels veel ervaring opgedaan in het geven van huiswerkbegeleiding en bijlessen.

‘Al op de middelbare school gaf ik bijles aan klasgenoten van mijn zus. Sinds september 2016 geef ik veel bijlessen en huiswerkbegeleiding. Ook heb ik een aantal maanden voor de klas gestaan – ik gaf natuurkunde aan klas 2 van het VMBO in Delft – wat ik erg leuk vond om te doen. Doordat ik de minor Educatie aan de TU Delft heb gevolgd, ben ik sinds het behalen van mijn bachelor tweedegraads bevoegd natuurkunde docent. Die ervaring van lesgeven deed mij beseffen dat iedere leerling zijn of haar eigen manier van leren heeft. Het is belangrijk leerlingen daarin een weg te laten vinden en hen daarin te ondersteunen. Eigen verantwoordelijkheid nemen en discipline tonen zijn ook belangrijke onderdelen van leren en hier help ik de leerlingen graag in op weg!’

 

Veerle Ooink


Mijn naam is Veerle Ooink en ik ben momenteel 20 jaar. In 2016 heb ik mijn vwo-diploma gehaald op het Grotius College in Delft. Na een grote studiezoektocht heb ik besloten om Notarieel Recht te gaan studeren in Leiden. Dit is mij reuze bevallen en inmiddels ben ik begonnen aan mijn derde jaar van de bachelor.

Ik heb altijd al de mensen om mij heen geholpen met vakken die zij lastig vonden. Maar eind vorig schooljaar ben ik begonnen bij Studielab015 om daar ook andere leerlingen te helpen. Dit vind ik een uitdagende en leuke taak, het is gaaf om samen met de leerling tot een bepaald inzicht te komen. Als dat lukt, en de leerling behaalt een mooi cijfer, dan geeft dat mij een super voldaan gevoel. Daar doe je het allemaal voor!

“Hard werken loont!” Dat is een uitspraak die ik vind kloppen. Alleen probeer ik dat harde werken wel met plezier te doen. Zodat de moeilijke vakken voor de leerlingen geen last meer zijn, maar een doel dat behaald wordt.

Naast het helpen bij Studielab015 en mijn studie in Leiden doe ik ook nog fanatiek aan atletiek. Ik vind het heerlijk om hard te lopen en zo met een voldaan gevoel weer thuis te komen. Ook help ik op de atletiekbaan met het organiseren van allerlei activiteiten voor kinderen zoals kampen en kerstactiviteiten.

Tim Driebergen

Mijn naam is Tim Driebergen, 20 jaar en geboren in Delft. In 2016 heb ik mijn gymnasiumdiploma gehaald aan het Gymnasium Haganum in Den Haag en daarna ben ik begonnen aan een studie Technische Wiskunde aan de TU Delft. Wiskunde was altijd al mijn favoriete en ook beste vak, dus ben ik dit jaar gestart met de Master Applied Mathematics. Naast mijn studie ben ik actief bij de studentenvereniging DSEA en doe ik ook veel voor mijn tennisclub DTB als voorzitter van de jeugdraad en organisator van de open toernooien.

Via de tennisvereniging begon ik voor het eerst met bijles geven. Ik werd vaak gevraagd om mensen bij te spijkeren voor hun examens of toetsen en zo kwam ik in contact met Marleen van Studielab015. Op de TU merk je pas hoe belangrijk het is om goed te kunnen leren en daarom help ik graag leerlingen nu al goed te leren plannen. Het is een leuke ervaring om een leerling vanaf het begin van het jaar te kunnen begeleiden en te zien hoe hij of zij zich ontwikkelt. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij!

Litske van Leeuwen

Ik ben Litske van Leeuwen, 18 jaar en net cum laude geslaagd voor mijn vwo-diploma. Op school heb ik een NG/NT- profiel gevolgd, met Technasium en wiskunde D. In de vierde klas begon ik met bijles geven en dit heb ik de hele bovenbouw met veel plezier gedaan. Zo heb ik leerlingen kunnen helpen met Engels, scheikunde, natuurkunde en wiskunde. Het leukste vind ik altijd als je een leerling ziet verbeteren. Dan zie je echt dat het helpt.

Nu heb ik even een tussenjaar voordat ik volgend jaar ga studeren. Ik weet al wel wat ik wil gaan studeren, Life science & technology in Delft en Leiden. Toch wilde ik een tussenjaar om lekker te kunnen reizen en werken. Hiernaast sport ik veel. Ik ben zeker vijf keer per week in de sportschool te vinden.

Doordat ik net mijn eindexamen heb gedaan, weet ik nog goed hoe dit voelt. De spanning, stress en zenuwen vooraf en dan hopen op dat verlossende telefoontje. Ik denk dan ook dat ik nieuwe eindexamenkandidaten goed kan helpen met mijn ervaringen.

Jip Kuiper

Ik ben Jip Kuiper en ik ben 18 jaar. Ik heb in 2018 in Amsterdam mijn VWO-diploma gehaald met een NT/NG profiel. Momenteel woon ik in Delft en studeer ik aan de technische universiteit, waar ik bezig ben met mijn tweede jaar in de bachelor Civiele Techniek.

Ik hou van het begeleiden en adviseren van mensen. Op de middelbare school heb ik aan meerdere leerlingen bijles gegeven. Ook begeleid ik nieuwe studenten tijdens de begeleidingsdagen van mijn eigen studie. Op de middelbare school heb ik geleerd goed te plannen en ik vind het leuk om dat nu in de praktijk te brengen. Het uitleggen van moeilijke vakken of opdrachten geeft mij veel voldoening, vooral als te zien is dat je samen vooruitgang boekt.

Gedisciplineerd en hard werken is niet altijd makkelijk, maar niks is beter dan na al dat harde werken een mooi resultaat te verdienen, waar je echt trots op bent. Dat maakt hetgeen waar je mee bezig bent ook des te leuker!

Naast studeren voetbal ik drie keer per week bij de studentenvoetbalvereniging. Verder doe ik veel bij de studievereniging van de faculteit, zoals het organiseren van een ouderdag of het organiseren van een faculteitsfeest.

 

Timon Taen

Ik ben Timon Taen en ben 18 jaar. Afgelopen jaar heb ik mijn vwo-diploma gehaald op het Haags Montessori Lyceum. Nu ben ik klaar voor een nieuw avontuur en heb ik besloten om een tussenjaar te nemen. Ik neem een tussenjaar om te oriënteren op een vervolgstudie en daarnaast wil ik graag mezelf ontwikkelen en meer van de wereld zien. Het eerst half jaar ga ik werken en sparen voor het tweede halfjaar. In het tweede half jaar ga ik reizen en vrijwilligerswerk doen.

In mijn vrije tijd hockey en tennis ik graag. Ik hockey al 12 jaar met veel plezier op Hudito. Naast sporten vind ik video’s maken en bewerken leuk en heb ik zelf een drone gemaakt waar ik veel plezier aan beleef.

Als ik terugkijk naar mijn schooltijd heb ik vooral geleerd hoe je moet leren en plannen. Elke tiener heeft een druk leven en hier komt veel stress bij kijken, maar wanneer je een goed overzicht hebt en efficiënt leert, kan iedereen zijn doel behalen.