Springende apen????

TWELLO - Multitasken: laptop, mobieltje, iPad, boeken en muziek het 'kan allemaal tegelijk' 15-11-2012

TWELLO – Multitasken: laptop, mobieltje, iPad, boeken en muziek het ‘kan allemaal tegelijk’ 15-11-2012

Je brein werkt op volle sterkte als je maar met één ding tegelijk bezig bent. Test maar eens het volgende:

Zeg in je hoofd de tafel van negen op en probeer tegelijkertijd de maanden van het jaar in alfabetische volgorde op te schrijven.

En…. Gelukt?

Waarschijnlijk niet of niet snel en soepel. Dat komt omdat je brein niet twee mentale taken tegelijk kan uitvoeren. Daarom kun je beter eerst een taak afmaken voordat je aan de volgende begint.

Multitasken? Vergeet het maar!

Dat is gemakkelijker dan het lijkt. Je concentratie op je studiestof wordt voortdurend afgeleid door prikkels die om jouw aandacht vragen. Je telefoon is natuurlijk een belangrijke bron van afleiding. Maar ook andere zaken in jouw omgeving kunnen je gedachten laten afdwalen naar dingen die niets te maken hebben met de leerstof en jouw huiswerk. Toegeven aan prikkels betekent verlies van concentratie en betekent ook dat het leren steeds meer tijd en energie gaat kosten en steeds minder rendement oplevert.

Oplossing?  Neem zoveel mogelijk de prikkels weg.

Tips

1 Clean desk: zorg voor een opgeruimde werkplek. Leg alleen zaken op je bureau die je nodig hebt voor het vak, de opdracht of de toets waar je nu mee bezig bent. Zorg ook dat rekenmachine, pen, gum, lineaal, passer en geodriehoek een vaste plek hebben. Zoeken kost tijd en leidt af!

Als je tijdens het studeren alleen maar met je studie bezig bent, maak je slim gebruik van je tijd. Huiswerk maken duurt korter, je houdt meer tijd over en verhoogt de kwaliteit van je vrije tijd.

jumping monkeys

2 Jumping Monkeys: deze springende apen staan symbool voor de dingen die door je hoofd kunnen schieten, terwijl je aan het leren bent. Je kunt niet voorkomen dat er zo nu en dan gedachten en ideeën je hoofd binnen dwarrelen. Doe er iets mee:

  • Als het dingen zijn die je binnen een paar minuten kunt afhandelen, doe het dan meteen.
  • Als het zaken zijn die je op een vast tijdstip kan doen, zet ze dan in je agenda.
  • Dingen die je niet in een paar minuten kunt doen, noteer je op een actielijst. Als een gedachte eenmaal op een actielijst staat, hoef je er niet meer voortdurend aan te denken. Dat geeft rust in je hoofd en verhoogt je concentratie.

3 Gebruik de piektijden in je concentratievermogen. Veel mensen hebben een piek van 9.00-11.00 uur en juist een dipje ergens tussen 13.00 en 16.00 uur. Probeer die tijden voor jezelf vast te stellen en hou er rekening mee bij je planning. Doe de moeilijke dingen op jouw piekmomenten en de makkelijker taken op een dipmoment.

 

Naar: ‘Leer leren’ van John Cliteur

 

Geplaatst in blog.