Stel dat Steve Jobs in China was geboren…

steve-jobs_ma0In onderstaande tekst, waarvan de oorspronkelijke auteur niet kan worden achterhaald vanwege de vele reposts en wijzigingen, overdenkt de auteur wat er met Steve Jobs gebeurd zou zijn, als hij in China was geboren:

Jobs zou helemaal geen interesse hebben gehad in de boeken van de middelbare school die hij uit zijn hoofd moest leren. Hij zou tegen zijn ouders zeggen dat hij met school wilde stoppen. Zijn ouders zouden hem gehoorzaamheid afdwingen, nadat zij er niet in geslaagd waren hem met woorden te overtuigen. Jobs zou geen andere keuze hebben gehad, dan op dezelfde manier verder te gaan met school. Omdat hij geen interesse had in deze manier van studeren, zouden zijn resultaten steeds slechter worden en hij zou zijn examens niet halen. Uiteindelijk zou hij belanden op een derderangs middelbare school.

Jobs ontmoette Wozniak op zijn middelbare school. Beiden hadden een grote passie voor elektronika. Ze wonnen de eerste prijs in een nationale innovatiewedstrijd. Niettemin belandden zowel Jobs als Wozniak uiteindelijk op een onbeduidende opleiding vanwege hun slechte toetsresultaten in Engels, Chinees en scheikunde.

Jobs zou met school moeten stoppen, omdat hij zich teveel richtte op zijn passie voor uitvinden. Het ontbreken van een diploma zou hem verhinderen een goede baan te vinden. In wezen zou dit ondernemende genie, ondanks zijn talent en passie, nooit in staat zijn geweest de iPod, iPhone of iPad te ontwikkelen.

 

De moraal van dit verhaal……….?

Als Steve Jobs in China geboren zou zijn, dan was hij waarschijnlijk als onderpresteerder nooit in staat geweest de wondere wereld van Apple te creëren.

steve-jobs-china

Het is keiharde Chinese kritiek op het onderwijssysteem en de beantwoording van een vraag die de Chinezen al langer bezighoudt: Waarom is China niet in staat innovatieve mensen voort te brengen?

Terwijl China een uitstekend onderwijssysteem heeft. Het land neemt in de meest recente PISA-toetsen op het gebied van rekenen en wiskunde, taalvaardigheid en natuurwetenschappen een toppositie in.

Deze tegenstrijdigheid met betrekking tot toetscultuur en creatief ondernemerschap biedt stof tot nadenken…

Geplaatst in blog.